Mitt 2014, den tunga biten.

Jag är inte så nöjd med mitt år, visst har mycket vart bra men förändringarna på jobbet har satt sina spår i kropp o stjäl. I alla fall skyller jag mina många och i två fall långa sjukskrivningar delvis på jobbet.

I slutet av 2013 beslutades det om nedläggning av korttidsavdelningen där jag jobbade. Vi som jobbade där och många andra såg förändringen som huvudlös. Att man sedan valde att avsluta verksamheten innan man fasat in ett nytt system gjorde ju inte saken bättre. Av de 18 platser vi hade från början blev 6 ”rum” kvar att jag skriver rum beror på att vård bedrivs av personal och dem hade man flyttat och kvar blev rum. Dessa rum och deras invånare skulle skötas av personal på en boendeavdelning med hjälp av vikarier. Jag själv fick en tjänst på detta boende. Vikarier som i de flesta fall var helt fantastiska. De som har sitt fasta boende på avdelningen fick plötsligt en massa nya människor i sin matsal och vardagsrum. En liten fundering, vem skulle vilja mötas av nya människor till frukost i sitt eget hem dagligen? De som vill ha det så kan inte vara många. Vi personal jobbade på så gott vi kunde. Men det är svårt att känna sig tillfreds med en situation där organisationen inte sitter. Mitt i nedläggningen lämnades vi ett tag utan chef och sedan med en chef som visste att hon skulle sluta inom den närmaste tiden. Man kan undra hur många steg det har blivit i långa korridorer, hur många sömnlösa nätter när man grubblat över situationen, hur många sjukskrivningsdagar och hur mycket man sparat på denna huvudlösa omorganisation. Hur värderar man människors hälsa och välbefinnande? På jobbet hoppas jag att det bara kan bli bättre under 2015. Nytt politiskt styre i kommunen, upp till bevis.
Politiker och chefer borde inse att det finns ingen vård utan en hängiven personal som mår bra i en tillfredsställande arbetssituation. Ge oss tillräckligt med personal och vettiga arbetstider och gör det nu annars kommer ingen att vilja jobba i vården. Vi har ett fantastiskt jobb, att jobba med och för människor är det bästa man kan göra men inte på vilka villkor som helst.

Själv har jag minst 11 år kvar till pension. Som det känns nu med en sliten kropp så vet jag inte hur det ska gå till. En summering av mitt hälsoläge 2014. Sex sjukskrivningar, ryggskott, yrsel, yrsel, på god väg mot utmattnings syndrom, långvarig feber och så avslutar vi med en hederlig magsjuka. Hela hösten har ryggen ställt till det framför allt på morgonen, det brukar bli bättre fram på dagen. Har använt en hel del tid och pengar på läkare, naprapat och massör.

Detta blev ett tungt inlägg med mycket klagande. Jag behövde skriva av mig. Tanken är att nästa inlägg ska handla om allt bra som har vart under året, så på återseende med mera ljus och glädje.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s