Betong – vackert eller fult ?

Mitt bidrag till betong vackert eller fult visar Hallgrimskyrkan i Reykjavik på Island. En byggnad som jag tycker är väldigt vacker. När vi var där i september 2009 var utsidan tråkigt nog täckt med byggnadsställning och just den veckan kunde man inte åka upp i tornet för att se på utsikten.


Lite fakta från Wikipedia.
Hallgrímskirkja (isländska, i direktövers. Hallgrímurs kyrka) är en kyrka i Reykjavik, Island. Kyrkan har en högsta topp på 74,5 meter vilket gör den till den näst högsta byggnaden i landet, efter det ca 3 meter högre Smáratorg 3 i Kópavogur (allra högsta konstruktionen är Radiomasten i Hellissandur på 412 meter). Kyrkan har fått sitt namn efter den isländska prästen och psalmdiktaren Hallgrímur Pétursson (1614-1674).
Det tog hela 38 år för att få kyrkan helt klar, bygget påbörjades 1948 och avslutades år 1986 och det höga tornet blev klart långt före den övriga byggnaden. Kyrkan ligger i centrum av huvudstaden och är synlig över hela staden. Den är en av Reykjaviks mest kända symboler.
För mer betong

2 tankar om “Betong – vackert eller fult ?

  1. Jag gillade den här kyrkan skarpt. Den var stängd när jag var där men va häftig den var på utsidan..
    Betong kan vara varkert.

    Kramar

  2. I det här fallet är betong jättevackert. Här har man ju också arbetat med materialet och inte bara byggt plana fula ytor. Den här kyrkan ser storslagen ut inuti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s